Dezvoltare transfrontalieră
O întâlnire importantă între primarii și reprezentanții autorităților locale ale orașelor din zona transfrontalieră România-Ungaria a avut loc joi, 17 noiembrie 2016 la Pecica, pentru ca aceștia să discute pe larg proiectul de parteneriat dintre cele două state, care vizează dezvoltarea zonei de graniță. Programul Interreg „Cooperare teritorială europeană” promovează cooperarea transfrontalieră dintre România și Ungaria, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională.
„Trebuie să gândim viitorul comunităților noastre și să nu ratăm niciun euro din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană”, a spus președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.
Vicepreședintele CJA, Sergiu Bîlcea a făcut o prezentare succintă a strategiei de dezvoltare pe zona de infrastructură a județului Arad, vorbind în special de zona transfrontalieră. „Dorim o relație mult mai simplă și mai clară între localitățile de frontieră Nădlac, Pecica, Curtici și Chișineu-Criș. Dorim ca odată cu intrarea României în spațiul Schengen, infrastructura să fie dezvoltată mult mai bine și drumurile să aibă continuitate către orașele din Ungaria”.
„Sunt foarte bucuros că astăzi vă puteți afla în localitatea noastră. Chiar ne-am dorit să fim în acest an gazda acestui eveniment, mai ales că Pecica este una dintre localitățile care are experiență în accesarea fondurilor europene. Prin aceste fonduri putem dezvolta cel mai bine localitățile, mai ales că banii nu trebuie să-i dăm înapoi. De aceea spun tuturor primarilor din Ungaria care sunt prezenți aici că suntem deschiși pentru orice colaborare”, a spus primarul orașului Pecica, Petru Antal.
După cuvântările oficialităților invitate, a urmat prezentarea în detaliu a posibilităților de finanțare a proiectelor la care lucrează BRECO Oradea și Arad, în acest sens luând cuvântul Livia Banu, directorul executiv BRECO Oradea, Monica Terean, șef secretariat comun Interreg VA și Paul Lazarov, cel care a vorbit cel mai pe larg despre cele șase axe prioritare stabilite pentru acest program.
După conferință, invitații s-au deplasat într-o vizită la Muzeul Digital și la Ferma de Bivoli Pecica, acestea fiind oferite drept exemplu de bună practică, întrucât au fost realizate pe fonduri europene. Aici au fost primiți de Marinela Petran, care le-a vorbit despre istoricul fermei, programele oferite. Împreună cu primarul Petru Antal au oferit spre gustare Pita de Pecica.
Lasă un răspuns